sâmbătă, 4 mai 2013

"De profesie: medic în România"



TOŢI PENTRU MEDICI, MEDICI PENTRU TOŢI

CE, DE CE ŞI CUM?
Proiectul "De profesie: medic în România" trage un semnal de alarmă asupra uneia dintre problemele sistemului nostru medical: din ce în ce mai mulţi medici bine pregătiţi spun "Rămas bun" acestei ţări.Astfel, Consiliul Investitorilor Strǎini cu sprijinul Ministerului Sǎnǎtǎții au lansat Campania respectului pentru cei ce ȋmbracǎ halatele albe cu esențe de bunǎtate.Este un site care meritǎ sǎ fie citit  și ȋmpǎrtǎșit celor de lȃngǎ noi, pentru cǎ un Mulțumesc poate exprima recunoștința pentru acei medici care au fǎcut un bine sǎnǎtǎții noastre și ne-au redat speranța.
Vǎ invit sǎ adresați un simplu “Mulțumesc” chiar aici pentru cei ce au rǎmas: de profesie medic ȋn Romȃnia : http://www.deprofesiemedic.ro/


Informatii suplimentare despre campanie

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate, lansează "De profesie: medic în România", o campanie care îşi propune să rezolve problema lipsei de personal medical.

Cu cei peste 14.000 de medici care au părăsit țara din 2007 până în prezent, România are o rată a migrației doctorilor de 9% față de media europeană de 2,5%, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România (CMR). Mai exact, conform Eurostat 2011, media medicilor români la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialiști față de media celorlalte țări europene, de 3,4 medici la 1.000 de locuitori. Mai mult, studii derulate de FIC si CMR realizate în 2011 și 2012 arată că 64% dintre studenții la una din cele mai mari universităţi de medicină din România, respectiv 60% din medici intenționează să părăsească ţara.Motivele pentru care tinerii medici aleg să plece și să profeseze medicina în altă țară sunt legate de lipsa respectului pentru profesie, dificultățile financiare și lipsa oportunităţilor de educație și perfecționare pe care le au în România, așa cum se arată într-un studiu realizat în 2012 de catre ISRA Center.


! Cele mai afectate județe de lipsa medicilor specialiști sunt, potrivit Colegiului Medicilor din România, Călărași și Giurgiu, care au 1 medic la 1.000 de locuitori, urmate de Ialomița (cu 1,1 medici la 1.000 locuitori) și Tulcea (cu 1,2 medici la 1.000 de locuitori).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu