luni, 19 decembrie 2016

Elise Wilk: "Oamenilor le plac, mai ales, poveștile care vorbesc despre ei, în care se regăsesc. Secretul e să pui ceva din tine în fiecare poveste pe care o spui"






 Interviul complet se afla in Ceasca de Cultura, http://ceascadecultura.ro/ServesteArticol.aspx?idart=4899 .

Sa-ti hranesti constant, cu fidelitate, responsabilitate, receptivitate si creativitate, iluziile. Sa ai rabdare sa continui, sa ai intelepciunea de a starni in ceilalti: profunzimi, disponibilitatea de a problematiza o secventa acuta de viata fara a critica, sa adresezi intrebari universului, sa-ti mentii curiozitatea, sa formulezi idei-dileme, sa cunosti emotii-cautari, motivatii-sperante, sentimente-conversatii launtrice, sa dobandesti analize, semne, interpretari, implicandu-te.


Sa ai curajul de a te lasa imbratisat de Realitatea Literaturii, avand confirmarea certitudinii ca nuantele imaginatiei sunt redentive, inepuizabile, oxigenul din fiecare particula de secunda. Sa orchestrezi litere, in sens dramaturgic, parcurgand, la infinit, drumul de la persoana la personaj, de la personaj la persoana. Avand la baza, bucuria de a darui necontenit povesti. Bucuria de a le scrie, de a le inzestra, de a le adauga in textura compozitiei, printre ingredientele principale: inima, sufletul, energia, inventivitatea, spiritul vizionar, generozitatea, capacitatea de a da sens existentei, de a transfigura efemerul in apreciere, situatiile generale in reflectii personale, fasiile timpului, cuprinse de priviri, in intamplari relatate, cotidianul trepidant in povesti vorbitoare, prin tonuri verzi de regasire. Sa descoperi geografii nebanuite, dar visate candva, apropiindu-te de imaginea, de sunetul, de culorile, adierile din ochii mintii. Acum ai tot ce iti doresti: observi, imaginezi, adaptezi, alegi, inventezi, creionezi, imprumuti ceea ce te inspira din toposul real. Un astfel si, totodata, un altfel de cosmos literar semneaza Elise Wilk, imblanzitoarea abila a literelor, cuvintelor, personajelor, ce scrie din dubla ipostaza: de scriitor si jurnalist. 

Textele sale, de factura dramaturgica, ajung pe scenele marilor teatre nationale si internationale, devenind veritabile spectacole de teatru, dar si reale provocari pentru actori si regizori, in spirit contemporan. Scrisul Elisei Wilk isi concentreaza, atent, semnificatiile asupra destinelor umane, avand la baza un profund ton identitar, cu reflezii psihologice ce surprind, prin tematica: puterea imaginatiei dilemele s dramel adolescentilor, relatia fragila parinti-copii, singuratatea omului modern, somajul, munca in strainatate. Ceea ce dovedeste o fina abilitate in a traduce mecanismele launtrice mundane, de a le aduce, din zona generala, intr-una personala, in care cititorul se intalneste cu propriul sine.

Dramaturgul Elise Wilk este absolventa a Facultatii de Jurnalism (Universitatea  Babes Bolyai Cluj Napoca), are un master in literatura si comunicare (Univ. Transilvania Brasov) si unul in scriere dramatica (Universitatea de Arte Tg. Mures), iar in2008 s-a numarat printre castigatorii concursului dramAcum5 cu primul ei text de teatru, („S-a intamplat intr-o joi”). De atunci, textele ei au fost montate in teatre din Romania si din strainatate si traduse in mai multe limbi in 2012, a beneificat de o bursa la „Theate r89” din Berlin unde a facut asistenta de regie si dramaturgie. In 2013, a castigat Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun text montat in stagiunea 2012-2013 (Pisica verde). 
In 2014 a fost selectata in Forumul Tinerilor Autori Europeni din cadrul Bienalei de Teatru de la Wiesbaden, Germania. In 2015, s-a aflat printre cei 4 dramaturgi selectati in programul HotInk laTeatrul Lark din New York. In acelasi an, textul ei „Avioane de hartie” a castigat Concursul National de Dramaturgie organizat de Teatrul National Timisoara. Revista Forbes Romania a numit-o printre tinerii trendsetteri ai anului 2014. Se afla printre cei 10 dramaturgi romani selectati in programu international „Fabulamundi. Playwriting Europe”. Elise Wilk traduce in limba romana dramaturgi germani contemporani si este autoarea mai multor piese de teatru montate in teatre din Romania si din strainatate traduse in mai multe limbi si publicate:“S-a intamplat intr-o joi”;“Durata medie de viata a masinilor de spalat”,“Pisica verde”,“Camera 701”,“Insula misterioasa”,“Avioane de hartie”,“Exploziv”.

Va reamintesc ca, pe 20 iunie 2016, doua productii Radio Romania, spectacolele Teatrului National Radiofonic, „Pisica verde” si „Over the Rainbow”, au fost premiate la New York Festivals World’s Best Radio Programs 2016. Radio Romania – Teatrul National Radiofonic a obtinut doua importante premii la New York Festivals World’s Best Radio Programs 2016 - Festivalurile Celor mai bune Programe de Radio din Lume, de la New York- , sectiunea „Best Drama Special”: astfel, medalia de argint a revenit piesei Pisica verde de Elise Wilk, pentru care adaptarea si regia artistica au fost realizate de Mihnea Chelaru; iar medalia de bronz a fost acordata spectacolului Over the Rainbow, scenariul si regia fiind semnate de Mihnea Chelaru si Ion Puican. La aceasta competie mondiala au fost trimise productii din aproape 30 de tari, iar juriul a selectat 296 de finalisti.


A raspuns invitatiei mele la interviu, scriitoarea Elise Wilk, autoarea piesei de teatru
"Pisica verde", text ce a constituit resortul pentru spectacolul radiofonic cu acelasi nume. Multumesc, Elise Wilk, pentru disponibilitatea de a-mi impartasi informatii, emotii, povesti atat de pretioase!  



"Daca atunci cand mergi cu autobuzul sau cu trenul, iti place sa observi oamenii din jurul tau si sa-ti imaginezi vietile lor, s-ar putea sa ai stofa de dramaturg."



                                    

"Ca orice poveste, Pisica Verde contine multe lucruri inventate, dar si intamplari reale, iar personajele imprumuta cate ceva din oamenii pe care ii cunosc 
- nici nu s-ar putea altfel."



"Pentru copii, oferta culturala e slaba. Pe afisele teatrelor e plin de scufite rosii, cenusarese si purcelusi, sunt tematizate mult prea putin problemele reale pe care le au copii din ziua de azi. Teatrele pentru copii ar trebui sa stearga praful de pe repertoriile lor si sa incerce ceva nou."



"In Romania, sunt creatori tineri care au foarte multe de spus, care vin cu proiecte curajoase si care merita incurajati si sustinuti."





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu