Sebastian Ioan Farcaș : „Am ajuns să fac artă
în ceașca de cafea”
Astazi rasnesc boabe de cafea intr-un
interviu perseverent, in care aroma cuvintelor este la ea acasa, intr-o scoala
in care se promoveaza educatia cafelei. Despre Barista School, despre o poveste
curajoasa de viata, despre arta de a reusi, in maniera autentica, sincera,
artistica, intr-o profesie frumoasa, peste care presari, zilnic, pasiunea si
entuziasmul incipitului, sub semnul devotamentului constant. Despre o calatorie
a cuvintelor, pana-n Bucuresti, purtati fiind nu de rotile masinii, aripile
avionului personal sau de vreun iaht, ci de dorita Ceasca de Cultura. Va propun sa trecem acest dialog, ce deja prinde contur si aproape ca-i simtim
prezenta, prin geografia boabelor de cafea,
impreuna cu Sebastian Ioan Farcas, multi - campion
national si mondial, in Latte Art, si, totodata, intervievatul meu.
______________________________________________________________________
„Cafeaua iti ajunge
in stomac, si, imediat, are loc o tresarire generala. Ideile incep sa curga
asemenea batalioanelor pe campul de lupta si incepe batalia. Amintirile vin in
galop, in bataia vantului. Cafeaua ti-e aliat si, brusc, scrisul inceteaza sa
mai fie o lupta."
Honore de Balzac
______________________________________________________________________
Infobiografic
profesional Sebastian Ioan Farcas
Născut pe 24 iunie 1988, Sfântul Gheorghe, județul
Covasna .
În anul 2007,
termina Liceul de Turism si Alimentație Publică. In acelasi an, se angajeaza ca ospatar, dar este retrogradat rapid, deoarece „abilitatile mele erau la nivel de teorie”,
insa, „ ușor – ușor, am învatat să pun
și în practică, iar acest lucru m-a
avansat la pozitia de ospatar”. După câțiva ani, da curs dorintei sale de a fi barman,
decizie pe care astazi o apreciaza drept „o experiență interesantă”, chiar daca
„aveam 7 oameni care țipau la mine că nu fac lucrurile cum trebuie”. Dupa
experiența de barman, primeste oferta de
a lucra într-o Scoala de Cafea (Barista
School). Din dorința de a învăța, accepta
si propunerea si o renumeratie „ceva mai mica”, insa ceea ce primeste nu
corespunde cu ceea ce investeste financiar si nici cu entuziasmul, energia,
pasiunea si motivatiile lui, ceea ce il determina să învețe autodidact
despre cafea, barista si profesia lui. După această etapă, eforturile lui
trimit un ecou pe masura : soseste o
ofertă de a manageria o cafenea, deci, un prilej de a învăța mai mult. După ce
pune punct acestei etape si demisioneaza, la scurtă vreme, vine o noua oferta,
cea de a fi, din nou, trainer la Barista School, Scoala de Barista, „la care mă aflu și în acest moment”.
Demne de a fi consemnate in evolutia campionului Sebastian Ioan Farcas sunt urmatoarele momente - cheie:
-
In 2011 incepe
să cocheteze, ceva mai mult, cu ideea de Latte
Art (desene în Cafea)
-
In 2012, prima
competie, Colors in a Cup, ii aduce locul
întâi; In acelasi an, obtine la World Latte Art Championship, faza nationala : locul
al 3-lea
-
In 2013, la
WLAC (World Latte Art Championship),
faza nationala : locul al 4-lea
-
In 2014, la WLAC (World
Latte Art Championship), faza nationala : locul al 3-lea
-
In 2015, la WLAC (World
Latte Art Championship), faza nationala : locul 1
si, totodata, locul 22, la nivel mondial
-
In 2016, la WLAC (World
Latte Art Championship), faza nationala : locul 1
si, totodata, locul 25, la nivel mondial
-
In 2017, la WLAC (World
Latte Art Championship), faza
nationala : locul 1
Stefania
Argeanu : In viziunea dvs., care este sensul urmatoarei afirmatii?
''Nu născoci o
împărăţie în care totul să fie perfect. Pentru că bunul gust este virtute de
gardian de muzeu. Dacă nu ţii seama şi de gust, nu vei avea nici pictură, nici
dans, nici palate, nici grădini. Vei fi lipsit de ele, prin însăşi pustietatea
perfecţiunii tale. Creează o împărăţie în care totul să fie, simplu,
înflăcărare entuziastă.''
Antoine de
Saint-Exupery
Sebastian
Ioan Farcas : Este foarte interesantă
afirmația. In viziunea mea, cred ca se refera la onestitate. Cursanților mei
le spun că ar trebui să prepare o cafea onesta, fara giumbușlucuri sau povești
date pe după copac.
Sunteti Barista
Trainer la Barista School. Ce semnificatii are acest statut pentru dvs.?
Pot spune ca îmi
conferă o anumită confidență de sine. Statutul de trainer este doar un statut,
pana la urma, important este, daca la finalul zilei, reușești să duci la
îndeplinire ceea ce ți-ai propus să faci, si anume : sa inveți persoana sau persoanele din fața ta
sa invețe.
Stiu ca, timp de 2 ani, ati fost si Barista Manager
intr-o apreciata cafenea din Bucuresti. Ce presupune sa fii Barista Manager?
Functia de
manager este foarte ravnita de foarte multe persoane, intrucat acestea vad lucrurile un pic diferit:
“O, da! Vii la ce ora vrei, bei doua-trei cafele, trei comenzi, delegi
subalternii să duca la îndeplinire câteva sarcini si gata”.
Din punctul meu
de vedere, este o adevărată provocare
care implică: creativitate, muncă, pasiune, experienta, dezvoltare, aplicare,
responsabilitati enorme si sa fii un lider.
Ce ar fi de povestit, de impartasit despre sistemul
de gandire al managerului Sebastian Ioan Farcas?
In parte de
management trebuie sa tii cont de doua lucruri, și anume : pasiune și business. Trebuie să iți placă
ceea ce faci și să renteze ceea ce faci. Dacă nu iți mai place, nu o mai face
sau caută să îmbunătățești ceva, in ceea ce priveste partea de business, daca
nu funcționeaza ceva, atunci cauta soluții pentru problemele pe care le ai sau
inchizi afacerea.
Care sunt abilitatile, atributele, calitatile de
care trebuie sa dispuna sau pe care trebuie sa le cultive o persoana pentru a
deveni trainer si barista, totodata?
Onest-Rabdator-Maleabil-Sociabil-Ambițios-Comunicativ-Darnic-
Modest
Cine este barista? Ce viziuni, ce mecanisme,
dorinte, imagini il definesc?
Nu știu care
este tiparul unui barista ‘’perfect’’, dar vă pot spune cum văd eu un barista.
O persoană care este dornică, atat fizic, cat și psihic, sa descopere și sa
exploreze această lume a cafelei, barista trebuie sa acumuleze informații, să
le puna in practică și, mai apoi, să le impartașească.
Care este rostul existentei sale?
Barista are o
datorie morala : de a invata sau indruma
clientul către produsul dorit și prepararea acestuia, in mod corect și în cele mai bune condiții.
Ce contine ghidul bunelor practici al unui barista?
Cei sapte ani de
acasa și etica muncii.
In cat timp se obtine succesul, profitul, in viziune
manageriala?
Acest aspect
ține de foarte mulți factori, poți să ai success peste noapte sau in zece ani.
Eu sunt nascut si crescut de catre parinții mei in Ardeal, așa că, din prisma
mea, compar o afacere cu o casa. Casa trebuie să fie construită de jos în sus, avand o fundatie puternica, pereti rezistenti
si un acoperiș care trebuie sa iți protejeze casa.
Care este profilul
concurentei, in universul dvs. profesional?
Nu
analizez profilul nimanui, ma concentrez să îmi fac treaba cat mai bine și
chiar să imbunatățesc activitatea pe care o desfașor.
Ce corelatie, ce dialog exista intre success si
esec?
Cele două sunt
la o distanță foarte mica, una de cealaltă, dar ele se pot departa prin munca,
multa munca.
In ce masura devine esecul- succes?
Eșecul devine
success in momentul in care nu renunti la visul tau, poate este nevoie sa iți
segmentezi țelul pe care ți l-ai propus in etape mai mici, mai ușor de
realizat.
Exista, cu siguranta, valente artistice in pictura
din cafea, pe care specialistii au denumit-o ''latte art''…
Da, există
aceste valențe artistice, dar arta se poate transforma in kitsch foarte usor.
V-ati imaginat, ati visat vreodata ca veti picta in
culorile cafelei, la propriu?
Sincer, in
școala generala am fost propus pentru liceul de arte, dar mi-am refuzat
profesoara de desen, care era dispusa să adreseze o scrisoare de recomandare
directorului liceului de arte plastic din orașul meu. I-am spus ca “nu vreau să
fiu un artist care moare de foame”. Dar, intr-un final, am ajuns să fac artă in
ceasca de cafea.
Ce calitati
necesita slefuire pentru ca o persoana sa stapaneasca tehnica si sa ofere
frumosul intr-o ceasca?
Dexteritate, talent și creativitate, nu
neaparat in aceasta ordine.
Unde ati
calatorit/ unde ati calatori de dragul pasiunii pentru cafea?
Sunt
câteva locuri, despre care pot sa spun ca sunt mandru că am avut oportunitatea
să le vizitez, fie doar pentru socializare cu lumea cafelei, fie in scop
competitional. Printre țarile vizitate se numara : Italia, Suedia, Franta,
Grecia, Serbia, Ungaria, Anglia, China.
Pe ce drumuri v-a purtat cafeaua, in sens geografic
si, totodata, in sens launtric, personal, initiatic?
Geografic pot
spune că mai sunt mule locuri de vizitat, pe langa cele enumerate deja, iar in
sens launtric, personal si initiatic, pot spune că am învătat să apreciez mai
mult și sa impărtășesc experiența acumulată.
Ce a aflat, ce a
invatat Sebastian Ioan Farcas despre Sebastian Ioan Farcas, gratie
boabelor de cafea?
Am invatat ca
voi reuși în absolut orice îmi propun, am invatat că exista schimbare. imbunatatiri, invatare continua, rezultate exceptionale.
Sintagma << cafeaua desavarsita>> ,
pentru dvs, inseamna …?
Cafeaua
desăvârșită este altă cafea in fiecare
zi, ea fiind în continuă schimbare. Nu aș putea alege o cafea specifica.
Ce mesaj transmite cafeaua fiintei umane?
Aici lucrurile
sunt diferite, de la om la om, unii o percep ca pe o nevoie, altii ca pe o placere,
in diferite interpretari. Cafeaua ar
trebui cultivata, recoltata, procesata si prăjită cu atenție, in așa manieră
încat : să îi pastram adevarata valoare și să o descoperim așa cum este ea.
Are cafeaua un cod de interpretare pentru dvs.? Sub
ce forma, sub ce traducere il decodificati?
În momentul în
care prepar cafea, în mare parte, in capul meu se aude un fel de muzica, iar eu
‘’dansez’’, creez un fel de fluiditate
in miscarile mele. Este un pic mai greu de explicat.
Ce muzica preferati?
Nu pot să afirm
ca am un stil anume de muzică preferata. Cu exceptia catorva stiluri, ascult o
gama destul de vastă - pot sa ma bucur la o piesa de hip-hop si pot sa ascult,
cu mare placere, si o simfonie.
Care sunt
activitatile care va inspira, reusind sa va bucure ochii, inima, mintea?
Lucrurile
marunte ma fac fericit, de obicei, imi iau “hrana pentru suflet” din ceea ce
imi transmit oamenii care beau cafea. Eu pun o parte din sufletul meu in
cafeaua pe care o fac, iar ei mă răsplătesc cu zambete si vorbe bune. Mersul pe
bicicleta este unul dintre lucrurile care ma linistește mental, dar, in acelasi
timp, ma solicită fizic.
Autor : Stefania Argeanu
Sursa text : Stefania Argeanu
Sursa foto : din arhiva personala a lui Sebastian Ioan Farcas
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu