joi, 8 iunie 2017

Prin geografia boabelor de cafea,  impreuna cu Sebastian Ioan Farcas, multi - campion national si mondial, in Latte Art




Sebastian Ioan Farcaș : „Am ajuns să fac artă în ceașca de cafea”






Astazi rasnesc boabe de cafea intr-un interviu perseverent, in care aroma cuvintelor este la ea acasa, intr-o scoala in care se promoveaza educatia cafelei. Despre Barista School, despre o poveste curajoasa de viata, despre arta de a reusi, in maniera autentica, sincera, artistica, intr-o profesie frumoasa, peste care presari, zilnic, pasiunea si entuziasmul incipitului, sub semnul devotamentului constant. Despre o calatorie a cuvintelor, pana-n Bucuresti, purtati fiind nu de rotile masinii, aripile avionului personal sau de vreun iaht, ci de dorita Ceasca de Cultura. Va propun sa trecem acest dialog,  ce deja prinde contur si aproape ca-i simtim prezenta, prin geografia boabelor de cafea,  impreuna cu Sebastian Ioan Farcas, multi - campion national si mondial, in Latte Art, si, totodata, intervievatul meu.



______________________________________________________________________



„Cafeaua iti ajunge in stomac, si, imediat, are loc o tresarire generala. Ideile incep sa curga asemenea batalioanelor pe campul de lupta si incepe batalia. Amintirile vin in galop, in bataia vantului. Cafeaua ti-e aliat si, brusc, scrisul inceteaza sa mai fie o lupta."

Honore de Balzac



______________________________________________________________________






Infobiografic profesional Sebastian Ioan  Farcas


Născut pe 24 iunie 1988, Sfântul Gheorghe, județul Covasna .


În anul 2007,  termina Liceul de Turism si Alimentație Publică. In acelasi an,  se angajeaza ca ospatar,  dar este retrogradat rapid, deoarece  „abilitatile mele erau la nivel de teorie”, insa,  „ ușor – ușor, am învatat să pun și în practică,  iar acest lucru m-a avansat la pozitia de ospatar”. După câțiva ani, da curs dorintei sale de a fi barman, decizie pe care astazi o apreciaza drept „o experiență interesantă”, chiar daca „aveam 7 oameni care țipau la mine că nu fac lucrurile cum trebuie”. Dupa experiența de barman,  primeste oferta de a  lucra într-o Scoala de Cafea (Barista School). Din dorința de a învăța,  accepta si propunerea si o renumeratie „ceva mai mica”, insa ceea ce primeste nu corespunde cu ceea ce investeste financiar si nici cu entuziasmul, energia, pasiunea si  motivatiile lui,  ceea ce il determina să învețe autodidact despre cafea, barista si profesia lui. După această etapă, eforturile lui trimit un ecou pe masura :  soseste o ofertă de a manageria o cafenea, deci, un prilej de a învăța mai mult. După ce pune punct acestei etape si demisioneaza, la scurtă vreme, vine o noua oferta, cea de a fi, din nou, trainer la Barista School, Scoala de Barista,  „la care mă aflu și în acest moment”.





Demne de a fi consemnate in evolutia campionului Sebastian Ioan Farcas sunt  urmatoarele momente - cheie:



-         In 2011 incepe să cocheteze, ceva mai mult, cu ideea de Latte Art (desene în Cafea)

-         In 2012, prima competie, Colors in a Cup,  ii aduce locul întâi;  In acelasi an, obtine la World   Latte Art Championship, faza nationala :  locul al 3-lea

-         In 2013, la WLAC (World Latte Art Championship), faza nationala :  locul al 4-lea

-          In 2014, la  WLAC (World Latte Art Championship), faza nationala : locul al 3-lea

-          In 2015, la  WLAC (World Latte Art Championship), faza nationala :  locul 1 si, totodata, locul 22, la nivel mondial

-         In 2016, la  WLAC (World Latte Art Championship), faza nationala :  locul 1 si, totodata, locul 25, la nivel mondial

-         In 2017,  la  WLAC (World Latte Art Championship),  faza nationala :  locul 1





Stefania Argeanu  :    In viziunea dvs., care este sensul  urmatoarei afirmatii?



''Nu născoci o împărăţie în care totul să fie perfect. Pentru că bunul gust este virtute de gardian de muzeu. Dacă nu ţii seama şi de gust, nu vei avea nici pictură, nici dans, nici palate, nici grădini. Vei fi lipsit de ele, prin însăşi pustietatea perfecţiunii tale. Creează o împărăţie în care totul să fie, simplu, înflăcărare entuziastă.''

Antoine de Saint-Exupery



 Sebastian Ioan Farcas :   Este foarte interesantă afirmația.  In viziunea mea,  cred ca se refera la onestitate. Cursanților mei le spun că ar trebui să prepare o cafea onesta, fara giumbușlucuri sau povești date pe după copac.





Sunteti Barista Trainer la Barista School. Ce semnificatii are acest statut pentru dvs.?



Pot spune ca îmi conferă o anumită confidență de sine. Statutul de trainer este doar un statut, pana la urma, important este, daca la finalul zilei, reușești să duci la îndeplinire ceea ce ți-ai propus să faci, si anume :  sa inveți persoana sau persoanele din fața ta sa invețe.












Stiu ca, timp de 2 ani, ati fost si Barista Manager intr-o apreciata cafenea din Bucuresti. Ce presupune sa fii Barista Manager?



Functia de manager este foarte ravnita de foarte multe persoane,  intrucat acestea vad lucrurile un pic diferit: “O, da! Vii la ce ora vrei, bei doua-trei cafele, trei comenzi, delegi subalternii să duca la îndeplinire câteva sarcini si gata”.

Din punctul meu de vedere,  este o adevărată provocare care implică: creativitate, muncă, pasiune, experienta, dezvoltare, aplicare, responsabilitati enorme si sa fii un lider.







Ce ar fi de povestit, de impartasit despre sistemul de gandire al managerului Sebastian Ioan Farcas?



In parte de management trebuie sa tii cont de doua lucruri, și anume :  pasiune și business. Trebuie să iți placă ceea ce faci și să renteze ceea ce faci. Dacă nu iți mai place, nu o mai face sau caută să îmbunătățești ceva, in ceea ce priveste partea de business, daca nu funcționeaza ceva, atunci cauta soluții pentru problemele pe care le ai sau inchizi afacerea.







Care sunt abilitatile, atributele, calitatile de care trebuie sa dispuna sau pe care trebuie sa le cultive o persoana pentru a deveni trainer si barista, totodata?

Onest-Rabdator-Maleabil-Sociabil-Ambițios-Comunicativ-Darnic- Modest







Cine este barista? Ce viziuni, ce mecanisme, dorinte, imagini il definesc?

Nu știu care este tiparul unui barista ‘’perfect’’, dar vă pot spune cum văd eu un barista. O persoană care este dornică, atat fizic, cat și psihic, sa descopere și sa exploreze această lume a cafelei, barista trebuie sa acumuleze informații, să le puna in practică și, mai apoi, să le impartașească. 





Care este rostul existentei sale?

Barista are o datorie morala :  de a invata sau indruma clientul către produsul dorit și prepararea acestuia,  in mod corect și în cele mai bune condiții.





Ce contine ghidul bunelor practici al unui barista?

Cei sapte ani de acasa și etica muncii.





In cat timp se obtine succesul, profitul, in viziune manageriala?

Acest aspect ține de foarte mulți factori, poți să ai success peste noapte sau in zece ani. Eu sunt nascut si crescut de catre parinții mei in Ardeal, așa că, din prisma mea, compar o afacere cu o casa. Casa trebuie să fie construită de jos în sus,  avand o fundatie puternica, pereti rezistenti si un acoperiș care trebuie sa iți protejeze casa.







Care este profilul concurentei, in universul dvs. profesional?

Nu analizez profilul nimanui, ma concentrez să îmi fac treaba cat mai bine și chiar să imbunatățesc activitatea pe care o desfașor.









Ce corelatie, ce dialog exista intre success si esec?

Cele două sunt la o distanță foarte mica, una de cealaltă, dar ele se pot departa prin munca, multa munca.







In ce masura devine esecul- succes?

Eșecul devine success in momentul in care nu renunti la visul tau, poate este nevoie sa iți segmentezi țelul pe care ți l-ai propus in etape mai mici, mai ușor de realizat.





Exista, cu siguranta, valente artistice in pictura din cafea, pe care specialistii au denumit-o ''latte art''…

Da, există aceste valențe artistice, dar arta se poate transforma in kitsch foarte usor.





V-ati imaginat, ati visat vreodata ca veti picta in culorile cafelei, la propriu?

Sincer, in școala generala am fost propus pentru liceul de arte, dar mi-am refuzat profesoara de desen, care era dispusa să adreseze o scrisoare de recomandare directorului liceului de arte plastic din orașul meu. I-am spus ca “nu vreau să fiu un artist care moare de foame”. Dar, intr-un final, am ajuns să fac artă in ceasca de cafea.





Ce calitati necesita slefuire pentru ca o persoana sa stapaneasca tehnica si sa ofere frumosul intr-o ceasca?

 Dexteritate, talent și creativitate, nu neaparat in aceasta ordine.













Unde ati calatorit/ unde ati calatori de dragul pasiunii pentru cafea?

Sunt câteva locuri, despre care pot sa spun ca sunt mandru că am avut oportunitatea să le vizitez, fie doar pentru socializare cu lumea cafelei, fie in scop competitional. Printre țarile vizitate se numara : Italia, Suedia, Franta, Grecia, Serbia, Ungaria, Anglia, China.





Pe ce drumuri v-a purtat cafeaua, in sens geografic si, totodata, in sens launtric, personal, initiatic?

Geografic pot spune că mai sunt mule locuri de vizitat, pe langa cele enumerate deja, iar in sens launtric, personal si initiatic, pot spune că am învătat să apreciez mai mult și sa impărtășesc experiența acumulată.





Ce a aflat, ce a  invatat Sebastian Ioan Farcas despre Sebastian Ioan Farcas, gratie boabelor de cafea?

Am invatat ca voi reuși în absolut orice îmi propun,  am invatat că exista schimbare. imbunatatiri,  invatare continua, rezultate exceptionale.







Sintagma << cafeaua desavarsita>> , pentru dvs, inseamna …?

Cafeaua desăvârșită  este altă cafea in fiecare zi, ea fiind în continuă schimbare. Nu aș putea alege o cafea specifica.







Ce mesaj transmite cafeaua fiintei umane?

Aici lucrurile sunt diferite, de la om la om, unii o percep ca pe o nevoie, altii ca pe o placere,  in diferite interpretari. Cafeaua ar trebui cultivata, recoltata, procesata si prăjită cu atenție, in așa manieră încat : să îi pastram adevarata valoare și să o descoperim așa cum este ea.





Are cafeaua un cod de interpretare pentru dvs.? Sub ce forma, sub ce traducere il decodificati?

În momentul în care prepar cafea, în mare parte, in capul meu se aude un fel de muzica, iar eu ‘’dansez’’,  creez un fel de fluiditate in miscarile mele. Este un pic mai greu de explicat.





Ce muzica preferati?

Nu pot să afirm ca am un stil anume de muzică preferata. Cu exceptia catorva stiluri, ascult o gama destul de vastă - pot sa ma bucur la o piesa de hip-hop si pot sa ascult, cu mare placere, si o simfonie.





Care sunt activitatile care va inspira, reusind sa va bucure ochii, inima, mintea?

Lucrurile marunte ma fac fericit, de obicei, imi iau “hrana pentru suflet” din ceea ce imi transmit oamenii care beau cafea. Eu pun o parte din sufletul meu in cafeaua pe care o fac, iar ei mă răsplătesc cu zambete si vorbe bune. Mersul pe bicicleta este unul dintre lucrurile care ma linistește mental, dar, in acelasi timp, ma solicită fizic.  




Interviul este realizat de Stefania Argeanu

     Autor   : Stefania Argeanu
Sursa text  : Stefania Argeanu
 Sursa foto : din arhiva personala a lui Sebastian Ioan Farcas











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu